14 MAYIS 2013 ECZACILIK GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Değerli Basın Mensupları,

14 Mayıs Eczacılık Günü biz eczacıların coşkuyla kutlamayı arzu ettiğimiz günlerden biridir. Ancak hem ülkemizde yaşanan üzücü olaylar hem de eczacılığın içinde bulunduğu sıkıntılı süreç bu coşkuya engel olmaktadır.

Reyhanlı’da hiçbir insanı duyguyla izah edilemeyecek canice saldırının, bu ülkede yaşanan ve unutulup gitmiş vahim olaylardan biri daha olup gitmesini istemiyoruz. Bu saldırıda hayatını kaybeden başta bir eczane teknikerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımıza Tanrıdan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Maddi ve manevi yara almış olan başta meslektaşlarımız olmak üzere tüm Reyhanlı halkına da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Bu olayın gerçekleşmesine neden olan politika ve tutumların tekrar gözden geçirilmesini ve sorumlularının cezalandırılmasını her vatandaşımız gibi bekliyoruz.

Değerli Basın Mensupları,

Biz eczacılar, ülkemizin huzur ve refah içerisinde olmadığı sürece biz eczacıların da huzur içerisinde olamayacağımızı çok iyi biliyoruz. Ancak ülkemizde yapılmaya çalışılan şeylerin daha şeffaf ve tüm tarafları rahatsız etmeyecek biçimde hayata geçirilmesi gerektiğini, toplumsal barışın ancak bu şekilde sağlanabileceğini düşünüyoruz.

Yaygın bir biçimde toplumun her katmanındaki vatandaşlarımıza hizmet eden biz eczacılar bu gerekliliği bizzat görüyor ve yetkilileri uyarıyoruz.

Değerli Basın Mensupları,

Akademik Eczacılığın 174. Yılını kutlarken çok daha huzurlu ve sorunlardan uzak bir eczacılık hizmeti sunmayı elbette ki isterdik, ancak Sağlıkta Dönüşüm Programı sonrasında dönüşümün gerçekleşmesi için oldukça fazla bedel ödetilen eczacıların bundan sonra verebilecekleri fazla bir şey kalmamıştır. Ne yazık ki birçok eczanemiz ekonomik sorunlarla boğuşmak ve varolmak için çaba sarfetmek zorundadır.

Her fırsatta sağlık harcamalarından konu açıldığında ilaç harcamalarını gündeme getirip sanki harcamaların artışı sadece ilaç harcamasıymış gibi davranmak bu ülkenin ilaç sanayi ve eczacılık hizmetinin gelişmesine engel olmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Bunun en güzel örneği de son zamanlarda yaşanan özellikle kanser hastalarının ilaca ulaşmakta yaşadıkları sorunlardır. Her ne kadar Türk Eczacıları Birliği İthal İlaç Birimi bu konuda çaba sarfetse de bu birimin bu darboğazı aşmak adına firmalar tarafından maksadını aşan işleyişi gerçekleşmektedir. İşin aslı şudur:

Sağlıkta Dönüşümün cicim ayları artık bitmiştir.

Hastanın ödediği muayene ücreti, ilaç fiyat farkı, reçete bedeli, özel hastanelerden alınan fark ücretleri artık vatandaşın her istediği eczaneye ve hastaneye rahatça gidiyor söylemiyle örtülecek halden çıkmıştır.

Bu politikalar içerisinde eczanelerimiz ne yazık ki varlığını sürdürebilmek için olağanüstü bir çaba sarfetmektedir. Hastaların ilaç ve sağlığa dair danıştıkları ilk kurum olan eczanelerimizin bu yaşam savaşını bu koşullarda daha ne kadar sürdürebilecekleri belli değildir. Artan maliyetler, azalan gelirler eczacının verdiği hizmet üzerinden artık pay alması gerekliliğini de kaçınılmaz hale getirmiştir.

Değerli Basın Mensupları,

Eczacılık Yasasında Yapılan Değişikliklere Dair Yönetmeliğin halen yayınlanmaması, sürekli açılan Eczacılık Fakülteleri ve artan mezun sayısı, kamuda eczacı istihdamının sınırlı olması ve kamuda çalışan meslektaşlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi gibi çok can yakıcı ve her biri üzerinde ayrı ayrı açıklamalar yapılabilecek sorunlarımız olduğunu bir kez daha sizler aracılığı ile kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Ancak yine de bilinmesi gereken önemli bir konuyu bir kez daha hatırlatmak gerekiyor. Unutulmamalıdır ki;

-          Eczacınız size en yakın sağlık danışmanınızdır.

-          İlaca dair her türlü konuya ilişkin doğru bilgi alabileceğiniz kaynaktır.

Biz eczacılar gerek ülkemizin gerekse mesleğimizin büyük acılar ve sorunlar yaşamadığı günlerde Eczacılık Haftası kutlamak istiyoruz.

Sağlık konusunda danışacağınız her konuda biz sizlerin yanınızda olacağız.

Bilimsel Eczacılığın 174. Yılının bize olan güveninizin artacağı sağlıklı, sorunlardan uzak bir yıl olmasını diliyor,

Tüm eczacılarımızın Eczacılık Haftasını kutluyoruz.

Kocaeli Eczacı Odası

14 Mayıs 2013 - Okunma Sayısı : 3085