27.06.2005 Tarihli SSK Kocaeli Saglık İşleri Müdürlüğü Yazısı

             Kocaeli Sağlık İşleri İl Müdürlüğü’ nün 27.06.2005 tarih, 000332 sayılı yazısı.

            

1-     Osteoporoz ilaçlarının acil kullanım raporlarında tedavi süresi belirtilecek ve DEXA yöntemiyle belirlenmiş kemik mineral yoğunluk değerini gösteren belge rapora eklenecektir. (madde 33)

2-     Üniversitelerden çıkan raporlar muhafiyet raporları değil kullanım raporları olmaktadır.  Hasta bu raporla devlet hastanelerine başvurarak muhafiyet çıkartabilirler. Raporda bulunması gerek uzman şartına gerek olmayıp, hasta reçete ekinde çift rapor eklenmelidir. (Bu hüküm 29.06.2005 Ankara Genelge XVII-8 Ek Genelge ile değişmiştir.

3-     Ek-5 listesinde bulunan katkı payı alınmayacak ilaçlar listesinde bulunan ilaçlara ait raporların muhafiyet olup-olmamasına doktor karar verebilir. Ancak doktor muhafiyet raporu ise raporda mutlaka ‘%10 veya 20’den muhaftır.’ İbaresi bulunmalıdır. Bu ibarenin bulunmadığı raporlar kullanım raporu sayılmaktadır.

4-     SSK 2005 İlaç Uygulama Talimatı’ nda uzman hekim tarafından yazılması gereken ilaçlar mutlaka uzman hekim tarafından yazılmalıdır. Özellikle yoğun bakım ve diyaliz servisinde görevli sertifika almış pratisyen hekimler bu servislerde kullanılan uzman hekim tarafından yazılması gereken ilaçları yazmamalı, ilgili branş hekimleri tarafından yazılmalı.

Reçetelerde çift doktor imza ve kaşesi bulunmamalı ve bu reçeteler eczane tarafından karşılanmamalıdır. Karşılanması durumunda bu reçetelere ödeme yapılmayacaktır. Ancak hekime imzalatması gerekmektedir. (SSK – Tıp Fakülteleri arasında imzalanan protokol anlaşmasına göre)

Servis uzman doktoru tarafından yazılıp enfeksiyon hastaları uzman hekim tarafından kaşelenen reçetelerdeki ilaçlar acil durumlarda ve endikasyon dahilinde İlaç Uygulama Talimatı’ nda (Madde 40) göre olmalıdır. Reçete üzerine acil durum belirtilmelidir.

5-     Eritroproein reçetelerinde istenilen HB-HTC değerlerini gösteren tahliller en fazla reçete tarihinden 1      hafta öncesine ait olmalıdır.

6-     2005 İlaç Uygulama Talimatnamesinde belirtilmiştir.

7-     Madde-7 İlaç Uygulama Talimatının katkı payı alınmayacak ilaçların rapora istinaden en fazla 3 aylık miktarda yazılabileceğini içerir.

Talimattaki özel düzenlemelerin saklı kalması; Bazı ilaçlar için geçerli olup, Örneğin olarak Eritroprotein preparatları 1 aylık doza kadar enteral parenteral beslenme solüsyonları kronik nörolojik hastalıklarda en fazla 2 aylık doza kadar Human Albuminler en fazla 3 günlük doza, kanser ilaçları 1 aylık doza kadar Ms hastalığında kullanılan prepatların en fazla 1 aylık doza kadar yazılabilmesini belirtir.

8-     Madde-13.3 de de belirtildiği yatarak tedavi gören hastalıklara uzman hekimler sadece      ‘ANTİDEPRESAN ları yazabilir. Hastanın taburcu olması durumunda reçetede TABURCU ibaresi belirtilerek 1 seferde en fazla 2 aylık doza kadar yazılabilir. 2. aydan sonra ki tedaviye devamı Psikiyatri uzmanı karar verebilir.

Bilgilerinize rica ederim.

    Ecz. Mehtap ALBAYRAK                                      Dr. Hüseyin KAVGACI

Eczacılık ve İlaç Servisi Sorumlusu                           Sağlık İşleri Kocaeli İl Müdürü

 

 

 

 

02 Temmuz 2005 - Okunma Sayısı : 1109