Bağ-Kur Protokolü.

BAĞ-KUR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ

ARASINDA İMZALANAN PROTOKOL

1479 Sayılı Kanunun, 3235 Sayılı Kanunla eklenen ek ve geçici maddeleri ile Bağ-Kur Sağlık Sigortası Yardımları Yönetmeliği hükümleri ve 2926 Sayılı Kanunda değişiklik yapılması hakkındaki 4386 Sayılı Kanuna göre Bağ-Kur sigortalıları ile hak sahiplerinin reçete muhteviyatı ilaçlarının, Türk Eczacıları Birliği üyesi eczanelerden karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar bu protokol ile düzenlenmiştir.

Bu protokolde, 1479 sayılı Kanunla kurulan, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu; "Bağ-Kur" veya "Kurum", 6643 sayılı Kanunla kurulmuş Türk Eczacıları Birliği; "T.E.B", 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler hakkında Kanunun 1 inci maddesinde tarif edilen eczane sahibi ve/veya sorumlu müdürü; "Eczane-Eczacı" olarak ifade edilmiştir.

I. KAPSAM

Bu protokol hükümleri, Kurumca kendilerine usulüne uygun olarak sağlık karnesi verilen;

a.       1479 ve 2926 Sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile eş ve bakmakla yükümlü oldukları

çocukları, ana ve babaları,

b) Yaşlılık veya malullük aylığı almakta olanlar ile, eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları, ana ve babaları,

c) Ölüm aylığı almakta olanlar,

hakkında uygulanır.

 

II.TANIMLAR :

Bu protokolde geçen;

KURUM: Bağ-Kur Genel Müdürlüğünü ve İl Müdürlüğünü,

ECZANE-ECZACI : --------------------- adresinde faaliyet gösteren ---------------------- Eczanesi sahibi ve/veya sorumlu müdürü---------------------- i,

RESMİ SAĞLIK KURUMU: Sağlık Bakanlığını, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığını, kamu iktisadi teşebbüslerini, özel idareleri ve belediyeleri, üniversitelere bağlı yataklı ve yataksız tedavi kurumlarını,

RESMİ SAĞLIK KURULUŞU: Sağlık ocağı, belediye tabipliklerini,

33/1

SİGORTALI: 1479 ve 2926 Sayılı Kanunların uygulamasına tabi sigortalıları,

HAK SAHİBİ: Sigortalıların eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları, ana ve babalarını,

HASTA: Sigortalı ve hak sahiplerini,

EŞDEĞER İLAÇ : Aynı veya karşılaştırılabilir standartlara uyan, aynı etken madde veya maddeleri aynı formda ve aynı miktarda içeren diğer bir deyişle farmasötik açıdan eşdeğer olan ilacı, ifade eder.

GERİ ÖDEME KURUMLARI İÇİN BELİRLENEN FİYAT:

III.UYGULANACAK ESASLAR

1-Sözleşme Kurumla Eczane sahibi ve/veya mesul müdürü tarafından imzalanır. Eczanenin bütün ilişkileri mesul müdürce yürütülür. Ödemeler banka havalesi ile yapılır.

2-Sigortalı ve hak sahiplerinin eczanelerden temin edecekleri reçete muhteviyatı ilaçlar için eczaneler, ilgili kurum ve kuruluşlara aşağıda belirtilen şartlarda indirim yapacaklardır.

a)

b)

ba)

bb) İkinci Grup: Birinci grubun dışındaki orijinal ilaçlarda perakende satış fiyatı (KDV dahil) üzerinden %11’lik imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden %3,5’luk eczacı indirimi yapılır.

c) Bakanlar Kurulunun 06.02.2004 tarih ve 2004/6781 sayılı Kararının eki “Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar” gereğince, 15 Haziran 2004 tarihi itibariyle fiyatları, Sağlık Bakanlığınca belirlenen azami fiyatların (referans fiyat) altında kalan orijinal ilaçlarda, imalatçı veya ithalatçı indirimi oranı, referans fiyatın altında kaldığı oran kadar daha az uygulanacaktır.

d)

 

33/2

Yukarıda belirtilen indirim oranlarının uygulanmasında; ilacın perakende satış fiyatına (KDV dahil), perakende satış fiyatının 3,24 YTL nin altında olup olmadığı da dikkate alınarak, yayımlanacak olan “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi”nde belirtilen imalatçı veya ithalatçı indirim oranı, sonra varsa referansa göre azaltılacak indirim oranı uygulanacak ve bulunan bu bedele %3,5 oranındaki eczacı indirimi uygulanacaktır.

Hastaneler, yatarak tedavilerde kullandıkları ve kendi eczanelerinden temin ettikleri ilaçlarada yukarıda belirtilen esaslara göre indirim uygulayarak fatura edeceklerdir.

rinden temin ettikleri ilaçlara da yukarıda belirtilen esaslara göre indirim uygulayarak fatura eklerdir.

3- Bu sözleşmede yazılı adrese yapılacak her türlü tebligat Eczaneye yapılmış sayılır.

Adres değişikliği halinde, Eczane, yeni adresi değişikliğin meydana geldiği günden başlayarak 7 gün içinde bildirir. Bu bildirim yapılmadığı takdirde 7201 Sayılı (taahhütlü) Tebligat Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.

4- Eczane devredilmesi, kapatılması, unvanının veya mesul müdürünün değişmesi halinde sigortalı ve hak sahiplerine ilaç vermeyi durdurur ve bu durumu Kuruma 15 gün içinde yazılı olarak bildirir. Kurum her ne şekilde olursa olsun değişikliği öğrendiği tarihten başlayarak 30 gün içinde, sözleşmeyi tek taraflı olarak fesh edebilir veya Eczacının yazılı istemi üzerine yeni bir sözleşme yapar.

Sözleşme dönemi içerisinde, sözleşmesini herhangi bir nedenle tek taraflı olarak fesheden eczane ile (talep etmesi halinde) ancak yeni dönemde sözleşme yapılacaktır.

5-

6- Kurumun, %3,5 iskonto yapan ve başvuru formunu getiren her eczane ile anlaşması esastır. Ancak, Kurum, SSK ve Emekli Sandığı ile sözleşmesi müfettiş raporu ve/veya sözleşmenin feshini gerektiren hususların (j),(k),(l),(m),(n),(o) ve (r) bendlerindeki usulsüz fiillerden dolayı fesih edilenler, hakkında ilaç temini ile ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarınca Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunularak kamu davası açılmış olanlar bu kapsam dışındadırlar.

Kurum veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca sözleşmesi fesh edilen veya hakkında kamu davası açılan eczacının yapılan feshin iptali ve açılan dava sonucu beraatına ilişkin kesinleşmiş yargı kararını ibraz ederek talep etmesi halinde yeniden sözleşme yapılır.

 

 

33/3

Aksi takdirde her eczanenin sözleşme yaptığı tarih başlangıç olmak üzere vermiş olduğu reçete muhteviyatı ilaç bedelleri ödenecektir.(Örneğin A Eczanesi 20/03/2005 tarihinde sözleşme imzalamış olması halinde ancak bu tarih başlangıç olmak üzere ilaç verebilecek, bu tarihten önce ilaç vermiş olması durumunda söz konusu ilaç bedellerinin ödenmesi talep edilemeyecek ve bu ilaç bedelleri Kurumca hiçbir surette karşılanmayacaktır.)

7-

8- Eczane vitrininin görülebilecek bir yerine Bağ-Kur sigortalılarına ilaç verildiğini belirten levha asmak zorundadır. Ancak, sözleşmenin feshi veya ilaç verilmesinin durdurulması halinde, bu tasarrufların tebliğ edildiği tarihte, söz konusu levhanın kaldırılması zorunludur. Aksi halde, Kurumun talebi üzerine Türk Eczacıları Birliği levhanın kaldırılmasını sağlar.

9-

Eczane ilaçları verirken, öncelikle reçete ve sağlık karnesinin aynı kişiye ait olduğuna

ve karnede, son vizenin yapıldığına veya "vizeden muaftır" kaşesinin bulunduğuna dikkat edecektir. Vizesi yapılmamış sağlık karnelerine yazılan ilaç bedelleri ödenmez.

10- Eczane, reçete ve sağlık karnelerinde;

a)

b)

c)

d)

T.C. Kimlik Numarasını,

e)

 

 

 

33/4

Yatan hasta ve/veya ayakta tedaviye ilişkin bütün reçetelerin (kan ürünleri ve hemofili reçeteleri hariç) sağlık karnesinin otokopili sayfalarına düzenlenmesi ve Kurumun sözleşmesi bulunan hastaneler tarafından düzenlenen yatan hasta reçetelerinde “HASTANE ECZANESİNDE YOKTUR” kaşesinin bulunması şarttır.

Hastane eczanelerinde bulunmayan ilaçlar Türk Eczacıları Birliği ve Bölge Eczacı Odasının üniversite hastanelerinde ve gerekli gördüğü diğer hastanelerde oluşturduğu sistem dahilinde temin edilir. Bu sistemle karşılanan reçetelerin ödenebilmesi için reçetelerde Bölge Eczacı Odasının kaşesinin bulunması zorunludur. Türk Eczacıları Birliği ve Bölge Eczacı Odası bu sistemi kurduğu yerleri ilgili kurum ve kuruluşlara bildirir. Kurum otokopili reçeteler dışında, sadece kırmızı ve yeşil reçeteleri kabul eder.

Ancak bu reçetelerin sağlık karnesine reçeteyi düzenleyen doktor tarafından işlenmesi ve birlikte fatura edilmesi zorunludur. Sarı reçetelere ve hastanelerce düzenlenen yatan hasta reçetelerine yazılan ilaç bedelleri ise hiçbir surette ödenmez.(Yurt dışından getirtilen Sağlık Bakanlığınca ithal müsaadesi verilmemiş olan ilaçlar hariç.)

Bu maddede belirtilen hususlardan herhangi biri eksik olduğu takdirde, reçete bedeli eczaneye ödenmez, reçete ve kupürler bir yazı ekinde olduğu gibi eczaneye iade edilir. Eksiklikler tamamlandıktan sonra reçete bedeli eczaneye ödenir.

11-

12-

13-

Emekli sigortalılara ait olan ve ay içerisinde karşılanan reçete muhteviyatı ilaçların %10 oranındaki katılım payları, takip eden ay’ın aylığından kesilir, kesilen aylığın ait olduğu ay sonu itibariyle ilgili eczacının hesabına aktarılır.

Eczane reçeteleri listeleri ile birlikte ikişer nüsha olarak, Kuruma fatura eder. Reçeteler ve faturalar Kurum kayıtlarına girinceye kadar (kimin tarafından ibraz edildiğine bakılmaksızın) sorumluluk eczacıya aittir. Eczaneler her ayın 1’i, 10’u ve 20’si ile takip eden iki iş günü içinde faturalarını ödenmek üzere il müdürlüklerine teslim ederler. Söz konusu günler dışında verilecek faturalar il müdürlüklerince kabul edilmez.

33/5

Eczaneler bilgisayar aracılığı ile reçetelerini liste ve fatura halinde Kuruma ibraz eder ve reçete arkası dökümüne ait bilgisayar çıktısını ekler. Bilgisayar çıktısı ibraz etmeyen eczaneler için Kurum kayıtları esas alınır.

Yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi gören hastalara ait reçeteler ile Bütçe Uygulama Talimatında yer alan, ayakta uzun süre tedaviyi gerektiren ve resmi sağlık kurumlarının sağlık kurulu raporları ile belgelendirilen hastalıklarla ilgili ilaçları ihtiva eden reçetelerden katılım payı alınmaz. Ancak, resmi sağlık kurumlarınca düzenlenen sağlık kurulu raporlarının iki yılda bir yenilenmesi ve Başhekimlikçe veya reçeteyi düzenleyen hekim veya reçeteyi fatura eden eczacı veya sorumlu müdür tarafından “ASLI GİBİDİR” onayı verilen fotokopisinin reçeteye eklenmesi zorunludur. (Ek:2)

14-

Yine hekim tarafından, ilacın kullanım dozunun reçeteye “Tarifen” şeklinde yazılmış olması halinde söz konusu ilaç büyük ambalaj formunda veya bir kutudan fazla belirtilmiş olsa dahi, en küçük ambalaj bedeli bir kutu olarak ödenir. Ancak, göz damlalarının açıldığı tarihten itibaren 15 gün içinde sterilizasyonu bozulduğundan kullanım dozuna bakılmaksızın, 15 günlük süre bitiminde yeniden reçete düzenlendiği takdirde, yazılan göz damlası bedeli ödenir. Ayrıca hekimce yazılan tarifin (örneğin 1x1 gibi) on günlük dozunu ilacın en küçük ambalajı karşılayabiliyorsa reçetede büyük belirtilse de yine küçük ambalaj bedeli ödenir.

Yanık tedavilerinde kullanılan ilaçlarda ve yalnızca dermatoloji uzmanlarınca reçetelenebilen oral retinoidler (isotretionin, asitretin) için doktor tarafından teşhisin reçetede yazılı olması halinde, on günlük doz sınırı aşılabilir ve en fazla iki aylık tedavi dozu yazılabilir.

Hekim tarafından, reçeteye dört kalemden fazla ilaç yazılması halinde Kurum reçetenin sadece ilk dört sırasında yer alan ilaç bedellerini öder.

Bütçe Uygulama Talimatında yer alan ve resmi sağlık kurulu raporu ile belgelendirilen hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlara ait reçetelerde, en fazla üç aylık tedavi dozu ödenir ve ilaç miktarı sınırlaması aranmaz.(Ek:2)

Bütçe Uygulama Talimatında yer almamakla birlikte hasta katılım payı ilgililerden alınmak kaydıyla uzun süreli kullanımı resmi sağlık kurulu raporuyla tevsik edilen ilaçlarda iki aylık tedavi dozu bedeli ödenir. Ancak, söz konusu raporlarda hastanın, hastalığın adı ile ilacın adı ve dozu, uygulama planı ve süresi ile hastayı tedavi eden birimin ve uzman hekimin adının da belirtilmiş olması gerekmektedir. Raporlarda preparatın maksimum dozu belirtilerek, maksimum dozu aşmamak kaydıyla düzenlenen rapor tedavi süresi boyunca geçerli olup, 2 yıl ile sınırlıdır.

 

33/6

Ayrıca, sağlık kurulu raporunun bitimine 3 aydan kısa bir süre kalmış olması halinde, hastaya kalan sürede kullanabileceği doz karşılığı olan sayıda ilaç verilir.

Yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavilerde, hastane eczanelerinde bulunmaması nedeniyle, dışarıdan aldırılan ilaçlara ait reçeteler için de, beş günlük tedavi dozundan fazlası ödenmez.

15-

Eczane, ilaçları verirken, reçetenin uygun bir yerine eczane kaşesini veya (Ek:3)deki bilgileri ihtiva eden bilgisayar çıktısını reçeteye ekler. İstenilen bilgilerin eksik olması halinde söz konusu reçeteler, olduğu gibi eksikliklerin tamamlanması için iade edilir. Ayrıca eczane reçetelerin otokopili sayfalarına da mutlak surette kaşesini basar.

16-Eczane ayakta ya da yatarak tedavi gören hastalara ait reçetelerin arka yüzüne ilacı alan kişinin adı, soyadı, varsa telefon numarası,telefon numarası yoksa adresini, yakınlık durumu ve imzasını alır. Reçetedeki ilaçları alan hastanın kendisi ise sadece imzası ve varsa telefon numarası alınır.

Aksi takdirde reçeteler söz konusu eksikliklerin giderilmesi amacıyla iade edilir.

17-

18- Reçetede yer alan ilaçların bir ya da birden fazlasının dozunun hatalı girildiğinin reçete tarihi ve/veya ilaç veriliş tarihinin hatalı olduğunun reçete aslı üzerinde yapılan kontrol sonucunda fark edilmesi halinde reçete bedelleri ödenmez ve reçeteler eczaneye iade edilir.

19-

20-

İlacın orijinal fiyat kısmına bandrol yapıştırılmış olması halinde, ilacın orijinal ismi, etken maddesi ve miktarı (mg, ünite ve benzeri) nın açıkta kalması zorunludur. Aksi takdirde, söz konusu kupürleri içeren reçeteler iade edilir. Kan ürünlerinin fiyat etiketinde ise, ithal izninin alındığı tarih ve sayısı ile ithal eden firmanın adının bulunması gerekir.

Dış ambalajı, madeni, cam ve bakalit kutu olan ilaçlar için, prospektüsteki fiyat küpürü reçeteye yapıştırılır.

 

33/7

Kutusu ve prospektüsü olmayan ilaçların fiyatları el yazısı ile yazılır. Eczacı kutu ve prospektüsün olmadığını açıkça belirtir ve imzalar.

Majistral ilaçlar ile (Majistral formüllerde kullanılan hazır ilaçların kupürlerinin reçeteye yapıştırılması gerekir) fiyatı belirli olmayan veya fiyat küpürlerinin reçeteye yapıştırılmasına imkân bulunmayan (içinde fiyat gösteren kâğıt prospektüsü de bulunmayan) ilaçların fiyatları için gerek duyulursa Kurumca Sağlık Bakanlığından bilgi istenir.

21-

22-

23-

Ayakta tedavilerde 10 gün, yatan hastalarda 5 gün, raporlu hastalarda 3 aylık, Bütçe Uygulama Talimatındaki (Ek:2) listede yer almamakla birlikte, hasta katılım payı ilgililerden alınmak kaydıyla uzun süreli kullanımı sağlık kurulu raporuyla tevsik edilen ilaçlar için ödenen 2 aylık tedavi dozunun üzerinde verilen ilaçların küpürleri iptal edilir ve kalan bedel eczaneye ödenir.

24- İlaçların eczanede bulunmaması nedeniyle yerine farmasötik eşdeğerinin verilebilmesi için, verilecek ilaç bedelinin reçetede yazılı ilaç bedelinden fazla olmaması gerekir. Farmasötik eşdeğer olarak verilen ilacın fiyatı, reçetede yazılı olan ilacın fiyatından fazla ise, aradaki fark Kurumca eczaneye ödenmez. Ancak, bilgisayarla reçete kontrol sisteminde kontrol programda mevcut olduğundan ayrıca kaşe aranmaz.

25

 

 

33/8

Kurum, Türk Eczacıları Birliğinin talebi üzerine diğer sosyal güvenlik kuruluşlarının uyguladığı fiyatları dikkate alarak enjektör bedellerini yeniden tesbit edebilir. Tabipçe reçeteye enjektör adedi yazılmamışsa reçetenin arkasına, verilen enjektörlerin en fazla reçetedeki ampul sayısı ve/veya ünite hesabı kadar alındığına dair bir kayıt düşülmek suretiyle ilgiliye imzalattırılır. Ancak yatan hasta reçetelerinde belirtilen enjektör bedelleri ödenmez.

İnsülin iğne ucu bedelleri ise reçeteye insülin kartuş ile birlikte yazılması halinde ödenir.

26-

Tedaviye başlanabilmesi için hastanın ilgili uzman hekim tarafından en az altı ay süreyle büyüme hızının izlendikten sonra, büyümeyi etkileyen sistematik bir hastalığı veya beslenme bozukluğu olmayan hastalarda yıllık büyüme hızının 4 cm’nin altında olması, kemik yaşının kronolojik yaşa göre en az iki yıl geri olması, ötiroid hastalarda uygulanan büyüme hormonu uyarı testlerinden en az ikisine laboratuar bulgularına göre yetersiz yanıt alınarak izole büyüme hormonu eksikliği veya büyüme hormonunun diğer hipofiz hormonlarının eksikliği ile birlikte olması (hipopitüitarizm) tanılarının konması ve bu hususların düzenlenecek sağlık kurulu raporu ile tevsiki gerekmektedir.

Altı ayda bir tedavinin seyri ve çocuğun fiziki boy uzunluğu ilgili uzman hekimin raporu ile tespit edilecek ve bir yıllık tedaviden sonra tedaviye devam etmesi gerekli görülen büyüme(growth) hormonu yetersizliği kanıtlanmış boy kısalığı olgularında, yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenecek ve radyolojik olarak epifiz hatlarının açık olduğunun gösterilmesi kaydıyla hedeflenen yaş grubu ortalama boy skalasına göre 25 percentile değerlerine ulaşana kadar durum her yıl sağlık kurulu raporuyla tevsik edilecektir.

İlaçlar ilgili uzman hekim tarafından günlük doz miktarı ve bir kutunun kaç günlük doza tekabül ettiği belirtilmek suretiyle en fazla ikişer aylık dozlar halinde reçeteye yazılır ve yazılan ilaç miktarı, doktorun ismi, diploma numarası ve imzası ile birlikte sağlık karnesine işlenir ve sağlık karnesinin ilgili sayfasının bir fotokopisi ödeme evrakına eklenir. (Söz konusu preparatların bedellerinin ödenebilmesi, Kurum Sağlık Kurulunda değerlendirilmesi koşuluna bağlıdır.)

27-

 

 

 

 

33/9

Böbrek yetmezliği, kanser, HIV/AIDS enfeksiyonu, splenektomi olanlar ve immunsüpresif tedavi alan, bağışıklık durumu olumsuz etkilendiği için enfeksiyon hastalıklarının daha ağır seyrettiği yüksek riskli kişilerin, bu durumlarını ve hangi aşıları almaları gerektiğini belgeleyen sağlık kurulu raporu bulunması halinde reçete edilen aşıların (Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama programı kapsamına dahil olan kızamık, difteri, boğmaca, tetanoz, hepatit B, polio ve BCG aşıları hariç) bedeli Kurumca ödenir.

28-

Kemoterapi yapılacak kanserli hastalara kür tedavisi uygulanıyor ise epikriz ile birlikte düzenlenecek kür protokolünü gösterir sağlık kurulu raporuna dayanılarak bir kürlük veya en fazla (3) üç aylık dozda ilaç yazılabilir.

b)Kanser ilaçları diğer ilaçlarda olduğu gibi Sağlık Bakanlığının izin verdiği endikasyonlarda kullanılacaktır. Ruhsatlı endikasyonda kemoterapi seçeneğini kullanmış olan ve kemoterapi dışında seçeneği olmayan kanserli hastalar için, cevap alınabilecek veya sağ kalım avantajı sağlayabilecek kanser ilaçlarının bedeli, yeterli literatür desteği ile birlikte Sağlık Bakanlığınca onaylandığı takdirde ödenir. Bu durumda sağlık kurulu raporunda ilk tedavi veya rekürrent hastalıkta kullanım muhakkak belirtilecektir.

04 Şubat 2005 - Okunma Sayısı : 3452