BOĞAZDA KAHVALTI VE ÖMER KOKAL EŞLİĞİNDE, İBRAHİM TANRIVERDİ REHBERLİĞİNDE KAPALIÇARŞIDAN , SÜLEYMANİYE'YE KÜLTÜR TURU (09.03.2024)

Sabah belirlenen saatte misafirlerimizle N-City otoparkta buluşuyoruz. Ayarladığımız aracımızla İstanbul boğazında unutulmaz bir kahvaltı deneyimlemek üzere Eminönü’nde Le Vapeur Marique’de yerimizi alıyoruz. Seyir halinde boğaz manzarası eşliğinde yöresel serpme kahvaltımızı yapıyoruz.

Sonrasında rehberimizle buluşup, gezimize tarihi yarımadanın az bilinen anıtsal yapısı Kalenderhane Kilise Camisi ile başlıyoruz. Ardından Mimar Sinan’ın çıraklık eseri olarak bilinen Şehzade Külliyesi’nde Rüstem Paşa’dan, Şehzade Mehmet’e uzanan Osmanlı’nın az bilinen hikayelerini dinliyoruz. Sonrasında muhteşem duvar panoları ve modern mimarisiyle dikkat çeken İMÇ çarşısına gidiyoruz. Burada bulunan Bedri Rahmi Eyüpoğlu’ndan, Füreya Koral’a kadar pek çok farklı sanatçının yaptığı dev panolardan bazılarını görüp hikâyelerini dinliyoruz. Süleymaniye’nn arka sokaklarından geçerek bir sonraki durağımız olan Süleymaniye Külliyesi’ne ulaşıyoruz.

İlk olarak Süleymaniye Külliyesi’nin muhteşem manzaralı terasına gidiyoruz. Terastan görünen kent manzarası Mimar Sinan’ın yer seçiminde ne kadar doğru karar verdiğinin kanıtı adeta. Külliye ve Sinan hakkında alacağımız ön bilgiler sonrası caminin iç mekanına girecek, yapının sıra dışı detaylarını görüp, efsanelerini dinleyeceğiz. Ardından külliyenin ilginç köşelerinde keşfe çıkacak bu arada Sinan’ın türbesini göreceğiz.

Ardından Kapalıçarşı’ya sıradışı ve az bilinen bir kapıdan gireceğiz. Kapalıçarşı’nın az bilinen köşelerini keşfe çıkıyoruz. Çarşının en orijinal kısımları olan Zincirli Han, Sandal ve Cevahir Bedestenlerini gezeceğiz. Çukur Muhallebici’nin hikayesini dinleyip, çarşının en dar sokağını görüp çarşının çevresini keşfe devam edeceğiz. Çarşı çevresindeki en sağlam han olan Çuhacı Hanı gezip üst katından fotoğraf çekip, klasik cami mimarisine yepyeni bir soluk getiren 18. Yüzyıl yapısı Nuruosmaniye Camisi’ne gideceğiz. Gezimize son noktayı caminin terasında koyarak aracımızla geri döneceğiz.

Ömer Kokal (Seyahat Yazarı ve Fotoğrafçı)

İstanbul, Türkiye, Balkanlar, Ortadoğu, mitoloji, ve dinler tarihi konularında uzman rehberimiz; TRT Türk kanalında yayınlanan “Zor Yollar” programının danışmanlık ve sunuculuğunu yapmıştır. Halen TV4 kanalında yayınlanan “Tarihi Rotalar” ve 360 TV de yayınlanan “Ömer Kokal ile Evvel Zaman” adlı  programları hazırlayıp sunmaktadır.

Gezinin ortalama maliyeti;  kahvaltı 699 TL + Kapalıçarşı turu 800 TL + yol parasıdır.

Katılım sayısı belirlendikten sonra yol maliyeti netleşecektir.

12 Şubat 2024 - Okunma Sayısı : 383