Kocaeli SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü

Kocaeli SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü’ nde Sorumlu Ecz. Mehtap BAYRAK’ la 29/05/2006 tarihinde yapılan görüşme neticesinde aşağıdaki konulara açıklık getirilmiştir.

·        Yeni doğan bebeklerde annesinin sağlık karnesine kullanma süresi 30 gündür. Reçete arkasına doğum raporu fotokopisi eklenecektir. Bu süreden sonra anne karnesine yazılan reçete bedelleri ödenmez.

·        SSK ile anlaşmalı özel diyaliz merkezlerinde diyaliz sertifikalı hekimler veya nefroloji uzmanları sadece eritropoietinleri reçetelendirebilir.

1-     Standart (cap-dienal) – 150 (1 aylık max doz)

2-     Biouyumlu (Fizyoneal) – 130 ( 1aylık max. Doz)

3-     Aminoasit (Nutreneal) – 30 (1aylık Max doz)

4-     İsodekstrin (Ekstreneal) – 30 ( 1 aylık max doz)

1 adet aminoasit – 2 adet standart 2 adet Biouyumluya eşittir.

1 adet isodekstrin

Örnek: Reçeteye 20 adet amino asit yazıldıysa bu 40 adet standart veya biyouyumluya eşittir. Eğer diğer diyaliz solüsyonu standart ise 110 adet standart verilebilir. Ya da biouyumlu ise 90 adet verilebilir.

·        Reçetelere mutlaka doktor el yazısıyla yazılacaktır. Bilgisayar çıktısı veya baskılı reçeteler kabul edilmeyecek ve reçete bedeli ödenmeyecek.

·        İşyeri hekimlerinin reçetelerinde mutlaka işyerinin adını gösterir kaşe olmak zorundadır.

·        BUT’ de Ek-2/C listesinde mevcut ilaçlar ve özel kullanımı gerektiren ve BUT’ de “ Sağlık Kurulu Raporu ile verilir” ibaresinin bulunduğu ilaçlar için MUTLAKA sağlık kurulu raporu gerekmektedir. Sağlık kurulu raporu 3 hekim ve  bir başhekim/başhekim yardımcısından  oluşur. ( Yataklı tedavi kurumları işletme yönetmeliği Madde:22’ den Madde 29’ a kadar olan kısımda belirtilmiştir.) Muafiyet raporlarında Ek-2/C listesi dışında kalan ve ilaca ait özel düzenlemeler saklı kalmak şartıyla (12-7-..maddeleri) etken madde yazılma zorunluluğu yoktur. Etken madde yazılmış olsa dahi muafiyet listesinde yer alan diğer ilaçları da raporlu olarak karşılanabilir.

Rapor aslı gibidir onayları     reçeteyi yazan doktor veya başhekimlik veya başhekimin görevlendirdiği kişiler tarafından yapılabilir.

Ek-2/C listesinde yer alan ilaçlarda human albumin ve faktör dışı ilaçlar yatan hastalarda rapor aranmaksızın verilebilir.

Anti-D  doğum sonrası kullanımında sağlık raporuna gerek yoktur. Antinetal kullanımında yatan hasta ise rapor şartı aranmaz.

Kullanım raporu olarak belirtilen tek doktor imzalı raporlarda (Ek-2 listesi) muafiyet belirtilmemiş dahi olsa katılım payından muaf ilaçlar listesine tabi ilaçlar olduğu için katılım payı alınmaz.(Rapordaki teşhise göre katılım payı alınmaz.)

·        Aile Hekimliği sertifikalı pratisyen hekimler, Aile Hekimi Uzmanı tarafından  yazılan ilaçları yazma yetkisi vardır.

·        Kabulü Rücu kaşesi % 22’ lik barajı aşan yani ekranda sarı bantlı gözüken ilaçlara basılacak.

·        Tüp bebek raporları, tüp bebek merkezi olamayan üniversite ve eğitim hastanelerinden de çıkabilir. Ama reçete yazımı mutlaka tüp bebek merkezi olan resmi sağlık kuruluşlarından yapılacaktır. Şu anda herhangi bir özel merkezle anlaşma mevcut değildir.

Tüp bebek raporlarında yaş mutlaka belirtilecek. Nüfus cüzdan fotokopisi eklenmektedir.

Primer infertile tedavisi için anlaşmalı özel merkezlerde Kadın Doğum Uzmanı tarafından rapor çıkartılabilir.

·        Asistanların kaşelerinde mutlaka yaptıkları ihtisas dalları belirtilmeli. ( Rotasyonda olduklarında da rotasyon yaptıkları dal belirtilmeli.)

·        Radyoopak maddelerde sadece I.V.P ve HSG tetkiklerinde eğer 50 ml aşılmış ise nedeni reçeteye belirtilir. Diğer tetkiklerde50 ml aşılmış ise  neden belirtilmesine gerek yok.

·        Üroloji hekimi antidepresanları, antidepresanların endikasyonları dahilinde yazabilir.

·        Botilismus antitoksini hıfsı sıhha tarafından temin edileceğinden ödeme listesinden çıkartılmıştır.

·        Tüp bebek uygulamasında sekonder infertilitede ödeme yok. Yani çiftin sağlıklı bir çocuğu var ise tüp bebek uygulaması yapılamaz.

Eğer çiftin hiç çocuğu yok veya sağlıksız bir çocuğu var ise tüp bebek uygulanabilir.

·        KOAH, antipsikotiklerde  sağlık kurulu raporu antidepresanlar için tek tabip raporu.

·        Turuncu-mor-kırmızı ve yeşil reçetelerde ayrıca kurum reçetesine gerek yoktur. Bu reçetelere mutlaka hastanın T.C. Kimlik Numarası ve sağlık karnesi numarası yazılacak.

·        RENEGAL – Periton diyalizde endikasyonu yok. Sevelamar (Renegal) için çıkan raporlarda 12.7.g/c maddesinde belirtilen değerlerden birinin olması yeterli.

·        İmmuglobinlerde Human-Albuminler hariç diğerleri için yatan hastalarda rapor istenmez. Ayaktan tedavilerde istenir.

·        Kanser ilaçları (12.7.14) (a) ve (b) maddesindeki ilaçlar için endikasyon aranmayacak ve yatan hastalarda raporsuz verilecek.

( c ) maddesindeki ilaçlar için endikasyon önemli ve yatan hastada rapor aranacak.

·        Klopidogrel (plavix) için ilaçlı stendlerde, hastaya çıkan raporlarda mutlaka stend tarihi yazılacak.

·        Yatan hastalarda Eczacı Odaları koordinasyon sağlandıysa ECZACI ODASI ONAYI aranacak.

·        Sarvartenler için eski HT raporları geçerlidir.( Etken madde yazılı olsun veya olmasın.)

·        Topiramit migren proflaksisi teşhisinde ödenir. Sadece migren teşhisi yazıldığında ödenmez.

·        Doktor kaşesinde doktorun çalıştığı birim belirtilmemişse reçetenin ayrı bir yerinde sağlık kuruluşunun belirtildiği kaşe basılması halinde reçete geçerlidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01 Haziran 2006 - Okunma Sayısı : 1191