ÖDEME GECİKMELERİ EYLEMİ SONUÇLARI

  Kamu kurum ve kuruluşlarındaki ödeme gecikmeleri gündemi ile 15 Temmuz 2004 günü yapılan Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısında alınan kararlar toplantının bitimi ile birlikte Birliğimiz tarafından hayata geçirilmiştir.

  16 Temmuz 2004 tarihinde gelinen durumu anlatan Merkez Heyeti ve Bölge Eczacı Odası Başkanlarının ortaklaşa imzaladıkları metin üst yazı ile Birliğimiz tarafından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Meclis Başkanı Bülent Arınç’a, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’na ve Bakanlar Kurulu’nun diğer üyelerine gönderilmiştir.

   22 Temmuz 2004 tarihinde eylem planımız, faks metinleri, basın açıklaması metni, el ilanları ve afişler Bölge Eczacı Odalarına gönderilmiştir.

   26 Temmuz 2004 tarihinde ilgililere faks çekilmesine ve gazetelerin köşe yazarlarına e-posta gönderilmesine başlanmıştır.

  27 Temmuz 2004 tarihinde afişleme ve el ilanları ile kamuoyu bilgilendirilmesi yapılmış, ve ayrıca iki büyük haber kanalına (CNN Türk ve NTV) Genel Başkan ve Genel Sekreterin katıldığı program yaptırılmıştır.

  28.07.2004 tarihinde Türk Eczacıları Birliği’nin ve tüm Eczacı Odalarımızın eş zamanlı yaptıkları basın toplantısı kamuoyunda ve ilgililerde geniş yankı bulmuştur. (13 adet ulusal gazetede ve 10 TV kanalında 23 haber yer almıştır.)

  Ödeme sorunu tam olarak çözülünceye kadar eylemlerimize devam edilmesi önem taşımakta olup, bu anlamda güç birliğimizin oluşmasını sağlayan Bölge Eczacı Odalarına, katkıları ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Bu eylemliliğin sonucunda;

28.07.2004 günü basın açıklamalarımızdan sonra, Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan saat:18.30’da Birlik Yöneticilerimizi davet etmiş ve konsolide bütçeye tabi kuruluşlarda ödenek sorunu olmadığını, bürokratik işlemler nedeni ile sorun yaşandığı bilgisini vermiş ve bugün 29.07.2004 tarihinde yaptığı basın açıklamasıyla konu hakkında açıklayıcı bilgi vererek, ödemelerin derhal yapılması için emir yayınlayacağını beyan etmiştir.

Ayrıca, Bağ-Kur tarafından İl Müdürlüklerine gönderilen mesaj emri ile Nisan 2004 ayına ait eczane (yerli reçeteler) fatura bedelleri ile Mayıs-Haziran 2004 aylarına ait eczane (ithal reçeteler) fatura bedellerini 2-6 Ağustos 2004 tarihleri arasında ödeneceği bildirilmiştir.

SSK ise yayınladığı İç Genelge ile;

- Kurum tarafından teslim alınarak sözleşme süresi içerisinde (30 gün) kontrolü tamamlanamayan faturalar karşılığının eczanelere ilgili servisçe düzenlenecek mucibe istinaden %75 oranında avans ödeneceği (avans damga vergisi kesilmeyecek),

- Fatura kontrollerinin 3 ay içinde tamamlanamaması halinde avans bakiyelerinin ödenmesi için sözleşmeli eczaneden, “Fatura kontrolünde sözleşmede belirtilen hükümlerin tam ve doğru olarak yerine getirilmediği Kurumca tespit edilmesi halinde doğacak Kurum zararını defaten ödemeyi kabul ve taahhüt ediyorum.” şeklinde noter tasdikli genel bir taahhütname alınmak suretiyle alacaklı oldukları tutarın ilgili servisçe düzenlenecek mucip gereğince %90’a tamamlanarak yine avans hesabından ödeneceği (avans damga vergisi kesilmeyecek) ancak bakiye ödeme yapılırken fatura tutarından binde 7,5 sözleşme damga vergisi kesilerek süresinde ilgili vergi dairesine yatırılacağı bildirilmiştir.

Konu hakkındaki belgeler Bölge Eczacı Odalarının takibi açısından Ek’te sunulmuştur. Bu belge ve bilgiler ışığında yerel anlamda gerekli girişim ve takibin Bölge Eczacı Odaları tarafından yapılması, çözülemeyen sorunların Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreterliği’nde oluşturulan ödeme takip birimine aktarılması eczacılarımızın ödenek sorununun çözümüne katkı sağlayacaktır.

Odalarımız ve meslektaşlarımızın katkılarının sağladığı eylemlerimizin her zaman başarıya ulaştığının meslektaşlarımızla bir kez daha paylaşılması, haklarımızın alınması anlamında son derece önemlidir

29 Temmuz 2004 - Okunma Sayısı : 681