OPTİSYENLİK HAKKINDA

Sayı : 34.A.00.06043
Ankara,04.01.2005

Konu: Optisyenlik

Bilindiği gibi Optisyenlik Müesseseleri hakkındaki 22.06.2004 tarih ve 5193 sayılı kanun 26 Haziran 2004; kanunun 16.maddesi uyarınca düzenlenen yönetmelik ise 27 Eylül 2004 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Gerek kanun ve gerekse yönetmeliğin geçici 2.maddelerinde “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce gözlükçülük ruhsatnamesini haiz olup, aynı mekanda eczacılık ve/veya saatçilik faaliyetlerini birlikte yapanlar, bu şekilde faaliyetlerine devam edebilirler; Bu hakları, iş yerlerinin nakli halinde de devam eder” denilmektedir.

Eczacıların anılan yasa ve yönetmelik hükümleri karşısındaki durumlarının, söz konusu ifade çerçevesinde açıklanmasında tereddütler oluştuğundan, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü -konulara açıklık getirmek üzere- Bakanlık Hukuk Müşavirliği’nin görüşüne dayalı, ekli, 27.12.2004 tarih ve 019017 sayılı genelgeyi yayımlamış; genelgenin uygulanmasına ilişkin hususlar da Birliğimiz ve Bakanlık yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda açıklığa kavuşturulmuştur.

Belirtilen gelişmeler çerçevesinde ulaşılan sonuca göre, gözlükçülük ruhsatnamesini ya da optisyenlik diplomasını haiz olsun ya da olmasın, eczacıların eczanelerinde optisyenlik mesleğini icra edebilmeleri için iki esas kriter bulunmaktadır:

1) 26.06.2004 tarihinde hem eczacılık ve hem de gözlükçülük faaliyetlerini bir arada yürütüyor olmak;
2) Söz konusu faaliyetleri aynı mekanda (eczanede) yürütüyor olmak.

Anılan kriterlerin varlığı halinde eczacıların, optisyenlik müesseselerini eczaneleri ile birlikte nakletmeleri, optisyenlik faaliyetlerini bizzat sahip olunan gözlükçülük ruhsatnamesi ya da optisyenlik diploması ile veya gözlükçülük ruhsatnamesini ya da optisyenlik diplomasını haiz bir mesul müdür ile yürütmeleri veya mesul müdürlerini değiştirmeleri için bir engel bulunmamakta; buna karşılık, optisyenlik faaliyetini sürdürebilmeleri için, işyerlerinde yönetmeliğin öngördüğü düzenlemeleri yapmaları gerekmektedir.

Söz konusu iki kriterden herhangi birinin bulunmaması halinde her iki faaliyetin bir arada sürdürülmesi mümkün olmamakla birlikte gözlükçülük ruhsatnamesini ya da optisyenlik diplomasını haiz eczacıların, eczacılık mesleğini icra etmemek kaydıyla optisyenlik müessesesi işletmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır.

07 Ocak 2005 - Okunma Sayısı : 864