SGK TARAFINDAN TARAFIMIZA BİLDİRİLEN REÇETE KONTROLÜNDE SIK KARŞILAŞILAN PROBLEMLER HK.
1- Hekimler tarafından bir kutudan fazla yazılan ilaçlarda kutu miktarının yazı ile de belirtilmesi gerekmektedir.(Protokol 3.2.6)
2- Reçetelerde yazılı olmayan bilgilerin ilacın ödenebilmesi için medula-eczane sistemine girilmemesi gerekir.
Örnek- Montelukast ve antihistaminik kombinasyonlarının reçetede alerjik rinit yazılmadığı halde medula eczane sistemine kayıt yapılırken ilacın ödenebilmesi için 226 - Alerjik rinit (mevsimsel, yıl boyu devam eden (pereniyal), birlikte seyreden astım dahil) teşhis kodunun şeçildiği görülmüştür.
3- Kağıt reçetelerde hekim bilgisi sisteme hatalı giriliyor. Reçete kayıt aşamasında bilgilerin doğruluğu teyit edilmelidir.
4- Reçetelerin arka yüzünde; reçete sahibi ya da ilacı/ilaçları alan kişinin adı, soyadı ve kalem ....kutu ilacı aldım “ ibarelerinin doldurulması, (Protokolün 3.2.2 maddesi.)
5- Kağıt reçetelerin arka yüzüne eczane kaşesinin basılması ve eczacı tarafından imzalanması, (Protokolün 3.2.3 maddesi)
6- İlacı teslim alan kişilerin sisteme doğru kaydedilmesi(Protokolün 3.2.15.2.maddesi)
Örnek- 2 yaşındaki çocuğun reçetesini kaydederken ilacı alan kişi olarak kendisinin girilmesi.
7- Ek-4/F listesinde geçen ilaçların (SUT 4.1.8 (2)) maddesi gereği raporlarında kullanım dozu, uygulama planı ve süresinin belirtilmesi,
Örnek- A ilacının 1.5 mg , 3 mg, 4,5 mg, 6 mg lık formları mevcut iken raporunda tedavi şeması olarak 1x1 yazılıyor, kullanım dozunun mg olarak belirtilmesi için tarafımızdan iade ediliyor. Tedavi şeması örneğin 1,5mg/gün şeklinde raporun tedavi şeması bölümüne yazdırılmalıdır.
8- Eşdeğer bandından seçilebilen eşdeğer ilaçlar için Eşdeğer kaşesi basılmasına gerek olmadığı, (Protokol 3.2.12 maddesi)
9- Reçetelerde yazan ilaç dozlarının rapor dozunu aşamayacağı (SUT 4.1.3 (3))
10- Karekodsuz ürünlerde, bazı reçetelerde sisteme girilen ürün ile reçeteye eklenen kupürün barkodunun aynı olmadığının görüldüğü,
11- Yurt dışı reçetelere sağlık yardım hakkını veren ülkenin adının yazılması gerektiği (Protokolün 3.2.8 maddesi)
12- 07.10.2016 tarihli SUT değişikliği gereği Statin kullanan ve tedaviye uzun süre ara veren (6 ay ve daha uzun süre) hastalarda yeniden başlangıç kriterleri aranır, 15.10.2016 sonrası reçetelerde statin kullanan hastaların son altı aylık ilaç kullanımlarına bakılması gerektiği ve son altı ayda ilaç kullanımı yok ise raporlarında başlangıç kriterlerinin arandığı, (SUT 4.2.28.A (3))
*13- Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacılar Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokolün 3.9 “.…..İnsülin kalem iğne ucu bedelleri, insülin kartuşları ile birlikte ya da tek başına reçete edildiğinde (hastanın günlük insülin kullanımına göre) ödenir….….” maddesine istinaden iğne ucu reçeteleri karşılanırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
İnsülin iğne ucunun reçete edildiği tarihte hastanın sistem de görülen (elinde var olan) insülin kullanım sayısına ve rapordaki tedavi şemasındaki kullanım sayısına dikkat edilerek karşılanması gerekmektedir.
Örnek – 24.02.2017 tarihli reçete, A insülini 1x10 IÜ dozunda iğne ucu da 4x1 dozunda yazılmış,
Raporda A insülini 1x10 IÜ, B insülini 3x20 IU yazılmış,
Ancak hastanın 24.02.2017 tarihinde sistemde ilaç bilgisine bakıldığında B insülininin 31.01.2017 tarihinde bittiği görüldüğünde;
İnsülin iğne ucu 1x1 dozunda ödenir.
Ancak hastanın 24.02.2017 tarihinde sistemde ilaç bilgisine bakıldığında B insülininin 3x20 IU olarak kullandığı ve 15.03.2017 tarihinde bittiği görüldüğünde;
İnsülin iğne ucu 4x1 dozunda ödenir.
Ancak hastanın 24.02.2017 tarihinde sistemde ilaç bilgisine bakıldığında B insülininin 2x15 IU olarak kullandığı ve 12.03.2017 tarihinde bittiği görüldüğünde;
İnsülin iğne ucu 3x1 dozunda ödenir.
14- Raporlarda ilacın ödenmesi için SUT da belirtilen ibarelerin raporlara aynen eklendiği hastaya özel durumun yazılmadığı sıklıkla görülmektedir,
Örnek- Anti TNF’lerde SUT 4.2.4.C.1.3 maddesinde geçen ‘….eritrosit sedimentasyon hızı >28 mm/s veya normalin üst sınırını aşan CRP değeri olan durumlarda, bu durumun 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla ilaca başlanır.” ifadesinin hastanın raporunun açıklamalar kısmına aynen eklendiği, bu durumda reçete yukarıdaki ifadede yer alan iki durumdan hangisinin hastada bulunduğunun belirlenmesi için tarafımızdan iade edilmektedir.
15- Oral Esansiyel Aminoasit Preperatları, Orlistat, Cinacalcet, Sevelamer gibi kesme kriterleri olan ilaçlarda kesme kriterlerinin dikkate alınmadığı (örn:4.2.9.1.(2)) ,
16- Enteral beslenme ürünleri için SUT Ek 4D Listesinde 05.08.2015 tarihinde değişiklik yapılmış 10.8 Oral beslenmenin mümkün olmadığı kronik nöromusküler hastalıklar maddesi yürürlükten kaldırılmış ve 4.4, 10.3.2, 10.7.6, 10.9 maddelerine 4.4.4 , 10.7.6, 10.9.5, 10.3.2.5 maddeleri alt madde olarak eklenmiş ve diğer bazı maddelerde de sadece malnütriyon gelişen hastalarda kullanılmak üzere değişiklik yapılmıştır. 4.4, 10.3.2, 10.7.6, 10.9 maddelerinde enteral beslenme ürünleri karşılanırken muaf olmadığı teşhislerde muaf olarak karşılandığı görülmektedir. Örneğin 4.4.Periferik ve serebral (serebrovasküler) damar hastalıkları, venöz yetmezlikler maddesine 4.4.4. Enteral beslenme ürünleri (Sadece G46 ve I69 kodlarında malnütrisyon gelişmiş hastalarda muafiyet kapsamındadır.) alt maddesi eklenmiştir. Enteral beslenme ürünleri G46 ve I69 tanı kodlarında muaf olması gerekirken 4.4 Periferik ve serebral (serebrovasküler) damar hastalıkları, venöz yetmezlikler maddesinin altında yer alan diğer ICD kodlarında muaf olarak girildiği görülmektedir.
17- SUT Ek-4E listesinde yanında “K-AB (Pnömonide KY, diğer endikasyonlarında, siprofloksasin, ofloksasin ve co-trimoksazole dirençli olduğunu gösteren kültür sonucuna göre kullanılır “ ifadesi yer alan antibiyotiklerin karşılanmasında bu ifadenin dikkate alınmadığı,
18- Byetta için insülin kalem iğne ucu verildiği fakat Sağlık Uygulama Tebliği 3.3.5- Enjektör bedelleri maddesi gereği insülin iğne uçlarının bedellerinin hastanın insülin kullanması durumunda karşılanması gerektiği, (Genel Müdürlüğün 26.11.2015 tarih 6014146 sayılı TEB’E cevabı mevcuttur)
19- Anti TNF ilaçlarda Tedaviye uzun süre ara veren (3 ay ve daha uzun süre) hastalarda yeniden başlangıç kriterlerinin arandığı ( SUT 4.2.1.C.1.(6) )
20 - Eczacı odası onay listelerinde reçete numarası ,hasta adı ve reçete tarihlerinin doğru girilmemesi yada hiç bulunmaması..
*KEO NOTU: 13. Madde ile ilgili olarak, protokolden kaynaklı itirazlarımız ilgili mercilere iletilmiştir, üyelerimizin bilgisine sunarız.