YASALARA AYKIRI OLARAK YAPILAN AŞI SATIŞLARI.

1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’nun 1’nci maddesi ve 984 sayılı yasanın 11’nci maddesi uyarınca üretici ve ithalatçıların depo dışında, ecza depolarının ise eczaneler dışında bir kurum, kuruluş ya da şahsa satış yapması yasaktır.

Sağlık Bakanlığı’nın ecza depolarınca eczaneler dışında soğuk zincir koşullarına uymak kaydı ile aşıların doğrudan hekimlere de satılabileceğine ilişkin 24.11.1997 tarih, 13155 sayılı işleminin iptali için dava açılmış ve dava konusu işlem Danıştay Onuncu Dairesinin 1998/4690 Esas, 2001/743 Karar nolu kararı ile iptal edilmiştir.

Türk Eczacıları Birliği tarafından yasalara aykırı olarak aşı satışı yapan ecza depolarına ve ilaç firmalarına geçen yıllarda gerekli uyarılar yapılmış ve Birliğimize yapılan bildirimler doğrultusunda da yaptığımız uyarılara ve Danıştay kararına rağmen hekimlere, kurumlara ve şahıslara doğrudan aşı satışı yapanlar hakkında idari ve yasal işlemler başlatılmıştır. Ancak, halen yasal olmayan aşı kampanyalarının düzenlendiği konusunda Birliğimize bilgiler gelmektedir.

Bu nedenle, Birliğimiz tarafından aşı üreticisi ve ithalatçısı firmalar bir kez daha uyarılmış ve Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulunularak aşı üreticisi ve ithalatçısı firmalara Bakanlıkça uyarı yapılması istenmiştir. Konu hakkında Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği ve Ecza Depocuları Derneği bilgilendirilmiş ve ayrıca, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ve Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği’nden konuyla ilgili üyelerini bir kez daha uyarmaları istenmiştir.

12 Ağustos 2004 - Okunma Sayısı : 785